1. Το πρωτάθλημα Unibasket διεξάγεται αυστηρά σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ. Το πρόγραμμα των αγώνων θα δοθεί στον αρχηγό κάθε ομάδος. Επιπλέον υπάρχει η περίπτωση χρησιμοποίησης άλλων κλειστών γηπέδων, αλλά και πάλι σε τοποθεσίες ανάλογα κοντινές προς όλους και σίγουρα με εύκολη συγκοινωνία.

2. Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 9 Μαΐου και θα γίνονται με βάση το ανακοινωμένο πρόγραμμα. Οι αναβληθέντες αγώνες θα ορίζονται σε εμβόλιμες ημερομηνίες έπειτα από ενημέρωση της διοίκησης του πρωταθλήματος για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, χωρίς να επηρεάζεται η επόμενη αγωνιστική που έχει οριστεί από το πρόγραμμα. Μετά το πέρας της α’ αγωνιστικής καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο πρόγραμμα. (Εξαίρεση στον κανόνα αυτό μπορεί να υπάρξει υπό προϋποθέσεις έπειτα από συνεννόηση με την διοίκηση του πρωταθλήματος σε επείγουσες περιπτώσεις 15 ημέρες νωρίτερα από την αναβολή. Λόγω επίσημης διαιτησίας Ε.Ο.Κ. δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολών της «τελευταίας στιγμής»). Ωστόσο, μια ομάδα μπορεί να προαναγγείλει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ότι αδυνατεί να αγωνιστεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να ληφθεί υπ’όψιν από την διοίκηση του πρωταθλήματος.

3. Στο τέλος του πρωταθλήματος θα γίνουν βραβεύσεις (κύπελλο και μετάλλια) για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις του Πρωταθλήματος ,Κυπέλλου και ROOKIES CUP . Επίσης θα βραβευτεί ο πρώτος σκόρερ και ο πολυτιμότερος παίχτης της διοργάνωσης. Οι διακριθέντες θα λάβουν πλούσια δώρα εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ότι ο πρώτος του Πρωταθλήματος κερδίζει για όλα τα μέλη της ομάδας ένα τριήμερο ταξίδι με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

4. Όσον αφορά τη διάρκεια του κάθε αγώνα, θα έχει ως εξής: 10 λεπτά προθέρμανση, 4 δεκάλεπτα και 5 λεπτά ημίχρονο με το χρονόμετρο της γραμματείας. Ο χρόνος είναι μικτός στην πρώτη φάση του τουρνουά , εκτός εάν ο αγώνας είναι κοντά στο σκόρ τότε στο 4 δεκάλεπτο είναι καθαρός.

5. Όλες οι ομάδες υποχρεούνται να έχουν εμφανίσεις FILA όπως υποχρεούνται και όλοι οι παίχτες να έχουν εμφανίσεις στους αγώνες τους. Οι κατάλογοι της FILA από τους οποίους θα γίνει η επιλογή, περιλαμβάνουν ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων των εμφανίσεων. Η εμφάνιση περιλαμβάνει φανέλα και σορτσάκι με νούμερο. Οι χρεώσεις των αθλητικών ειδών δίδονται από την οργανωτική επιτροπή μαζί με τις εγγραφές.

6. Αίτηση συμμετοχής μιας ομάδας θα γίνεται από το τηλέφωνο ή από το Internet μέχρι 6 Μαΐου. Για να ισχύσει η δήλωση αυτή θα πρέπει μέσα σε 5 μέρες να δοθεί ένα ραντεβού στο γραφείο εγγραφών, στις μέρες και ώρες που δέχεται ο υπεύθυνος του Πρωταθλήματος, στο οποίο θα υπογράφει ο αρχηγός εκ μέρους όλης της ομάδας τη δήλωση συμμετοχής και θα παραγγέλνει τις εμφανίσεις από τους καταλόγους της FILA. Στην εγγραφή περιλαμβάνονται : 1. η εγγραφή του κάθε παίκτη, 2.φανέλα & σορτς

7. Στις συμμετοχές θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Είναι δυνατόν μια ομάδα να αντιπροσωπεύει μια σχολή ή μια ιδιωτική σχολή ή ένα Πανεπιστήμιο αν οι παίχτες προέρχονται από διαφορετικές σχολές του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης δυνατόν να συμμετάσχουν περισσότερες ομάδες από την ίδια σχολή ή το ίδιο Πανεπιστήμιο. Κάθε ομάδα θα δηλώνει το όνομα της ομάδας και το όνομα της σχολής από την οποία προέρχεται η πλειονότητα των παιχτών. Επιτρέπονται και φοιτητές άλλων σχολών σε μία ομάδα (υπο συγκεκριμένη ποσοστιαία προϋπόθεση) αφού το Unibasket είναι ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ. Επιτρέπεται επίσης κάθε ομάδα να έχει στη σύνθεση και παίκτες μη φοιτητές(εφόσον δεν έχουν ξεπεράσει το 29ο έτος της ηλικίας τους), μόνο όμως ως το ποσοστό του 40% του συνολικού αριθμού δηλωμένων παικτών.
Όσον αφορά τη δομή του πρωταθλήματος, θα έχει ως εξής (γενικό πλάνο π.χ. για 48 ομάδες, στο περίπου προσαρμοσμένο αναλογικά σε κάθε πόλη ανάλογα με τις συμμετοχές) (Είναι βέβαιο πως ο αριθμός των ομάδων θα είναι αισθητά μεγαλύτερος στην πραγματικότητα) :
Α’ φάση: 8 όμιλοι των 6 ομάδων. Μονές συναντήσεις. 5 αγωνιστικές. Προκρίνονται οι 3 πρώτοι και κάποιοι καλύτεροι τέταρτοι από κάθε όμιλο Στο Πρωτάθλημα. Β’ φάση: νοκ-άουτ αγώνες με γκρουπ δυναμικότητας για τη Φάση 32 (1ος-4ος, 2ος-3ος ). Γ’ φάση: νοκ-άουτ αγώνες με γκρουπ δυναμικότητας για τη Φάση 16 (1ος/4ος εναντίον 2ος/3ος ). Δ’ φάση: νοκ-άουτ αγώνες προημιτελικοί. Ε’ φάση: νοκ-άουτ αγώνες ημιτελικοί. ΣΤ’ φάση: Τελικός.

Με την ίδια δομή είναι και το Κύπελλο και το Rookies.

Στο Κύπελλο προκρίνονται οι 4-5 θέσεις από κάθε όμιλο της Α’ φάσης και οι ηττημένοι από την Φάση 32 του Πρωταθλήματος.

Στο Roockies προκρίνονται οι 6 θέσεις από κάθε όμιλο της Α’ Φάσης.

8. Οι διάφορες ομάδες θα κατανεμηθούν στους ομίλους με κλήρωση, αναλόγως και με την επιλογή τους ως προς τις μέρες που επέλεξαν να αγωνίζονται. Μετά το τέλος της Α’ φάσης θα γίνει χωρισμός των ομάδων σε groups δυναμικότητος με βάση την κατάταξή τους και τα στατιστικά στοιχεία μετά τη λήξη της Α΄ φάσης.

9. Η νίκη έχει αξία 2 βαθμών και η ήττα 1 βαθμού (εννοείται, στη φάση των ομίλων).Η άνευ αγώνος νίκη τυπικά έχει το σκορ 20-0 α.α.

10. Κριτήριο ισοβαθμίας: Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη φάση των ομίλων ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να γίνει κάποια κατάταξη μεταξύ των ομάδων, μετράει ο νικητής στα μεταξύ τους παιχνίδια.

11. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5 βασικούς παίχτες και θα έχει αν το επιθυμεί μέχρι και άλλους 7 αναπληρωματικούς που θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ως αλλαγή.

12. Αν κάποια ομάδα κατέβει για οποιοδήποτε λόγο με 4 παίχτες αντί 5, θα αναγκάζεται να αγωνιστεί με 1 παίχτη λιγότερο. Σε περίπτωση που κατεβούν μόνο 3 ή λιγότεροι παίχτες ή ακόμα και κανένας, τότε αυτόματα θα χάνει το παιχνίδι.

13. Aν κάποια ομάδα κατά την εγγραφή της δηλώσει λιγότερους από 12 παίχτες, τότε μπορεί να προσθέσει τόσους παίχτες όσοι επιτρέπονται για να μην υπερβαίνει τους 12, έστω κι αν αυτό συμβεί στο μέσο του πρωταθλήματος, με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί αυτός ο παίχτης στο δυναμικό της ομάδας μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Στους τελικούς έχουν δικαίωμα και οι 2 ομάδες να κάνουν από μια προσθήκη.

14. Όλοι οι αγώνες θα σφυρίζονται από επίσημο διαιτητή και το χρόνο κρατάει η γραμματεία. Επιπλέον, σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς είτε απέναντι στον διαιτητή, είτε απέναντι σε άλλους παίχτες, είτε στη γραμματεία είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και από την οργανωτική επιτροπή (π.χ. αποβολή από το πρωτάθλημα).

Επιπλέον, ο διαιτητής είναι ο άρχοντας του αγώνα και οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες.

Οι διαιτητές του πρωταθλήματος προστατεύονται από τη διοργανώτρια αρχή. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς το μέρος τους, θα είναι δυνατό να επιφέρει κάποια ποινή για την υπαίτια ομάδα.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να έχει ως και δύο άτομα (που δεν είναι παίχτες) στον πάγκο, μόνο στην περίπτωση που αυτά έχουν κάποιο ρόλο στη λειτουργία της ομάδος και δεν είναι απλοί υποστηρικτές της.

Η διοργανώτρια αρχή έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει (είτε με ποινή αποκλεισμού κάποιων αγωνιστικών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα) κάποιον παίχτη -ακόμα κι αν αυτός δεν έχει τιμωρηθεί από τον διαιτητή- σε περίπτωση που αυτός είναι υπαίτιος επεισοδίων .

Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει και κάποια ομάδα (είτε με ποινή αφαίρεσης βαθμών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα), αν οι παίχτες ή οι φίλαθλοί της ή τα άτομα που κάθονται στον πάγκο της δημιουργήσουν επεισόδια και εντάσεις.

Τέλος, αν κάποια ομάδα δεν είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις θα είναι αδύνατο να αγωνιστεί για ευνόητους λόγους και αν η κατάσταση παραταθεί, τότε μπορεί να προβλεφθεί ακόμα και η αποβολή της από το πρωτάθλημα.

15. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ασκήσει το μέσο της ένστασης σε περιπτώσεις που θεωρεί ότι κάτι δεν πήγε καλά στο πρωτάθλημα, ότι η οργανωτική επιτροπή δεν ήταν δίκαιη κτλ. Η ένσταση εξετάζεται από την επιτροπή κυρώσεων, ενστάσεων και τιμωριών και μέσα σε 3 μέρες αποφασίζει.

Ειδικές παρατηρήσεις:

-Οι ομάδες πρέπει να προσέρχονται τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα στο γήπεδο.

-Η διοργάνωση παρέχει ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ στους αγώνες.

-Τις εμφανίσεις τις παραλαμβάνετε από το γήπεδο την πρώτη αγωνιστική ή εάν θέλει η ομάδα να τις παραλάβει νωρίτερα κατόπιν ραντεβού από τα γραφεία μας.