Όροι Συμμετοχής στο UNILEAGUE 22

1 Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Ρέθυμνο, Λαμία, Ιωάννινα και Βόλο. Σε όλες τις πόλεις το άθλημα είναι 5×5 και η Τελική Πανελλήνια Φάση θα είναι μόνο 5×5. Αναλυτικά τα γήπεδα ανά πόλη:

Συνεργαζόμενες εγκαταστάσεις:

Αθήνα

  • SEF Soccer Club (Ακτή Δηλαβέρη 31, Πάρκο ΣΕΦ – Πειραιάς)
  • Thunders fc (Σουρή 19, Περιστέρι)
  • Game Park (Πάρκο Οδυσσέα Ελύτη, Παπάγου)
  • A.F.C. Soccer Academy, Εριφύλης 9, Χαλάνδρι
  • Soccer League Arena (πλησίον του δημοτικού κολυμβητηρίου – Ολυμπιακό κέντρο Γουδί)

Θεσσαλονίκη

  • All Star 5×5 (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη)

Πάτρα

  • Rossoneri MFC (Μειλίχου 218, Πάτρα)

Ηράκλειο

  • Candia Maris (Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 72, Γαζί – Ηράκλειο)
  • Calcetto (Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 37, Γαζί – Ηράκλειο)

Λάρισα

  • Αλάνα Soccer Academy Club (Επαρχιακή Οδός Λάρισας-Μαυροβουνιού, Λάρισα)

Βόλος

  • Olimpico Sport Club (Τέρμα Ζαλόγγου, Βόλος)

Ιωάννινα

  • Epirus Football Arena (Κάτω Νεοχωρόπουλο, Ιωάννινα)

Χανιά

  • Elpis Niki (28ης Οκτωβρίου, Νεροκούρος – Χανιά)

Ρέθυμνο

  • ASA Sport Calcetto Rethymno (Καλαιτζάκη, Καστελλάκια – Ρέθυμνο)

Λαμία

  • Ακαδημία ποδοσφαίρου Λαμίας (Ανδρέα Παπανδρέου 12, Λαμία)

2 Οι αγώνες θα αρχίσουν σταδιακά από την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου και θα γίνονται κανονικά κατά το πρόγραμμα, εκτός αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όλες οι ομάδες παίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων. Το πρόγραμμα καταρτίζεται βάσει των ημερών που οι ομάδες έχουν δηλώσει ότι μπορούν να αγωνίζονται κατά την εγγραφή τους. Οι ομάδες θα ειδοποιούνται για κάθε παιχνίδι στις περιπτώσεις που ένας αγώνας ζητήθηκε να αναβληθεί από την αντίπαλη ομάδα ή να μετατοπιστεί χρονικά ή να κατακυρωθεί άνευ αγώνος. Αναβολή του παιχνιδιού μπορεί να γίνει τουλάχιστον 2 μέρες πριν από τον καθορισμένο αγώνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει κόστος επιβάρυνσης της ομάδας. Η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα αναβολής (εγκαίρως) ΜΟΝΟ 1(ενός) ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Σημειώνεται ειδικά πως στις 2 αυθημερόν αναβολές μίας ομάδας, τότε η ομάδα αποχωρεί αυτομάτως από το τουρνουά.
Οι αναβληθέντες αγώνες θα γίνονται μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες, έπειτα από ενημέρωση της διοίκησης του πρωταθλήματος για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, χωρίς να επηρεάζεται η επόμενη αγωνιστική που έχει οριστεί από το πρόγραμμα. Λόγω συμφωνιών με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολών της «τελευταίας στιγμής». Ωστόσο, μια ομάδα μπορεί να προαναγγείλει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ότι αδυνατεί να αγωνιστεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη από την διοίκηση του πρωταθλήματος.

3 Το ΟΠΑΠ UNI-League αποτελεί το επίσημο συνεργαζόμενο Πρωτάθλημα της χώρας όσον αφορά την SOCCA και οι κορυφαίοι παίχτες της διοργάνωσης επιλέγονται και συμμετέχουν στην προεπιλογή της Ελληνικής Ομάδας Minifootball για ένα χρόνο που εκπροσωπεί τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις.
Για να έχει δικαίωμα συμμετοχής ένας παίχτης στην Ελληνική Ομάδα, οφείλει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6 πραγματικές συμμετοχές στην διοργάνωση του Unileague της τρέχουσας σεζόν.

4 Στο τέλος της πανελλήνιας τελικής φάσης θα γίνουν βραβεύσεις (κύπελλο και μετάλλια) για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις 3 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος. Με κύπελλο επίσης θα βραβευτεί ο κυπελλούχος του πρωταθλήματος που θα προέλθει από τον β’ κύκλο (αποκλεισθέντες από τον Α΄ κύκλο μετά τη λήξη της Α΄ φάσης). Επίσης θα βραβευτεί ο πρώτος σκόρερ και ο πολυτιμότερος παίχτης. Το πρωτάθλημα είναι ενιαίο σε όλες τις πόλεις και όλα τα παραπάνω θα κριθούν με βάση τους διακριθέντες όλων των πόλεων. Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε πόλης φιλοξενείται με όλα τα έξοδα πληρωμένα για την Πανελλήνια Τελική Φάση σε πόλη που θα οριστεί μέσα στη σεζόν. Το δώρο της πρωταθλήτριας ομάδας από την πανελλήνια τελική φάση θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Επίσης, η πρωταθλήτρια ομάδα από την τελική φάση θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο κορυφαίο διεθνές τουρνουά 5×5, SOCCA Champions League. Τα έξοδα συμμετοχής σε αυτό το διεθνές τουρνουά καλύπτονται από την ίδια την ομάδα.

5 Οι κανόνες που εφαρμόζονται είναι οι διεθνείς κανόνες της Socca (International Socca Federation) με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές στα Ελληνικά δεδομένα, που αναγράφονται περιοριστικά παρακάτω. Για ό,τι δεν αναφέρεται με σαφήνεια παρακάτω ισχύει ο διεθνής κανονισμός socca.

6 Ο χρόνος είναι μικτός αλλά με κράτηση καθυστερήσεων σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης. Είναι (2) δύο 25λεπτα ημίχρονα

7 Η κόκκινη κάρτα συνεπάγεται 2 λεπτά αποβολή / για 2 λεπτά αγωνίζεται η ομάδα με παίκτη λιγότερο. Ο ίδιος παίκτης δεν ξαναπαίζει αλλά η ομάδα συμπληρώνει με άλλον παίκτη μετά τα 2 λεπτά. Αν η ομάδα δεχτεί γκολ στην διάρκεια των 2 λεπτών, τότε αμέσως συμπληρώνεται.

8 Στις 3 κίτρινες κάρτες ή στην 1 κόκκινη και 1 κίτρινη ο παίκτης τιμωρείται για 1 αγωνιστική.

9 Στην κίτρινη κάρτα δεν υπάρχει αποβολή παίκτη.

10 Όλα τα πλάγια εκτελούνται με τα πόδια και είναι έμμεσα (δεν μετράει απευθείας γκολ).

11 Ο τερματοφύλακας μπορεί να παίξει με την μπάλα σε όλο το γήπεδο χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς. Εντός της περιοχής του επιτρέπεται να κάνει και τάκλιν εφόσον βρίσκει μπάλα. Η μπάλα περνάει το κέντρο από τον GK και με τα πόδια και με τα χέρια.

12 Όλα τα πέναλτι (είτε στην διάρκεια του αγώνα είτε στην διαδικασία των πέναλτι) εκτελούνται ως socca penalties, δηλαδή προσπάθεια 1 vs 1 με διάρκεια 10 δευτερολέπτων και εκκίνηση του παίκτη από το κέντρο του γηπέδου. Αν ο GK αποκρούσει ασταθώς την μπάλα και ο επιθετικός ξανακερδίσει κατοχή συνεχίζεται η φάση μέχρι εξαντλήσεως των 10 δευτερολέπτων. Αν ο GK πραγματοποιήσει φάουλ στο επιθετικό, τότε η προσπάθεια λήγει και μετράει σαν γκολ. Αν ο GK κάνει τάκλιν εκτός περιοχής είναι αυτομάτως φάουλ, άρα κατακυρώνεται ως γκολ. Αν η μπάλα περάσει άουτ ή κόρνερ, λήγει η προσπάθεια.

13 Οι αλλαγές είναι απεριόριστες και ιπτάμενες, δηλαδή πραγματοποιούνται χωρίς διακοπή αγώνα από το κέντρο του γηπέδου. Κάθε παίκτης μπορεί να μπει και να βγει όσες φορές θέλει.

14 Το τάκλιν απαγορεύεται ακόμα κι αν είναι στην μπάλα, εφόσον έχει κατοχή της μπάλας αντίπαλος. Τάκλιν επιτρέπεται μόνο στον χώρο και μόνο αν η μπάλα είναι υπό διεκδίκηση. Αν έχει κατοχή ο αντίπαλος, τότε είναι φάουλ.

15 Σε νοκ άουτ αγώνες, δεν υπάρχει παράταση, παρά μόνο 3 πέναλτι ανά ομάδα (socca penalties, 1v1).

16 Από άουτ ο τερματοφύλακας επαναφέρει με τα πόδια, όχι με τα χέρια.

17 Αν η μπάλα βρίσκει σε δίχτυα οροφής, έχουμε πλάγιο για τον αντίπαλο.

18 Τα φάουλ είναι όλα άμεσα.

19 Ο διαιτητής σημειώνει 1. σκόρερς και λεπτό που πέτυχε το κάθε γκολ ο κάθε παίκτης, 2.κάρτες και λεπτό που τη δέχτηκε ο κάθε παίκτης, 3.MVP αγώνα (ο ηττημένος βγάζει από το νικητή στη λήξη του αγώνα – παραδοσιακός fair play κανόνας socca / Unileague από το 2002)

20 Η μπάλα περνάει τη σέντρα από τον τερματοφύλακα και με τα χέρια.

21 Επιτρέπονται παπούτσια με σχάρα και με μικρές τάπες (τύπου TURF). Απαγορεύονται σιδερένιες τάπες.

22 Το κόστος εγγραφής είναι 6 ευρώ. Οι ομάδες θα προμηθευτούν εμφανίσεις μάρκας UMBRO που είναι χορηγός αθλητικής ένδυσης και θα πρέπει να αγωνίζονται πάντα μ’ αυτές. Οι σχετικοί κατάλογοι από τους οποίους θα γίνει η επιλογή, περιλαμβάνουν ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων των εμφανίσεων. Η εμφάνιση περιλαμβάνει φανέλα με νούμερο στην μπλούζα, τους διαφημιζόμενους χορηγούς του πρωταθλήματος και το μικρό λογότυπο του πρωταθλήματος στο μανίκι ή το στήθος.

23 Αίτηση συμμετοχής μιας ομάδας θα γίνεται από το τηλέφωνο ή από το Internet. Για να ισχύσει η δήλωση αυτή θα πρέπει μέσα σε 5 μέρες να δοθεί ένα ραντεβού στα γήπεδα 5×5 ή στα γραφεία της διοργάνωσης, στις μέρες και ώρες που δέχεται η γραμματεία του πρωταθλήματος σε κάθε πόλη, στο οποίο θα δηλώνεται η σύνθεση της ομάδας, θα επιλέγονται οι επιθυμητές ώρες και μέρες που θα αγωνίζεται η ομάδα και θα διαλέγονται οι εμφανίσεις με τις οποίες η ομάδα θα αγωνιστεί από τους αντίστοιχους καταλόγους της εταιρίας αθλητικής ένδυσης (UMBRO).

24 Κάθε ομάδα μπορεί να έχει 6-12 δηλωμένους παίχτες. Προσοχή! Το minimum παιχτών τυπικά είναι 5 (καθώς πρόκειται για 5×5) αλλά επειδή πρόκειται για πρωτάθλημα με πολλές αγωνιστικές και σημαντική χρονική διάρκεια, ουσιαστικά οι γραμματείες θα ζητούν minimum 6 παιχτών από κάθε ομάδα. Στην πανελλήνια τελική φάση ωστόσο, κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα συμμετοχής έως 10 παικτών.

25 Αν κάποια ομάδα κατέβει για οποιοδήποτε λόγο με 4 παίχτες αντί 5, θα αναγκάζεται να αγωνιστεί με 1 παίχτη λιγότερο. Σε περίπτωση που κατεβούν μόνο 3 ή λιγότεροι παίχτες ή ακόμα και κανένας, τότε αυτόματα θα χάνει το παιχνίδι.

26 Στις συμμετοχές θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Είναι δυνατόν μια ομάδα να εκπροσωπεί μια σχολή ή μια ιδιωτική σχολή ή ένα Πανεπιστήμιο αν οι παίχτες προέρχονται από διαφορετικές σχολές του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης δυνατόν να συμμετάσχουν περισσότερες ομάδες από την ίδια σχολή ή το ίδιο Πανεπιστήμιο. Η ομάδα έχει δύο ονόματα. Το ένα είναι το διακριτικό όνομα της ομάδας. Το δεύτερο είναι τυπικό και είναι η σχολή από την οποία κατά βάση προέρχεται. Αν οι παίχτες προέρχονται από διαφορετικές σχολές τότε η σχολή που εκπροσωπεί η ομάδα είναι αυτή από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για 2 παίχτες από την ίδια σχολή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εκπροσωπείται στην πραγματικότητα Πανεπιστήμιο η σχολή αλλά να αναγράφεται συγκεκριμένο τμήμα ώστε να αποφεύγονται συγχύσεις. Πχ. Να μην αναγράφονται 20 ομάδες ΤΕΙ Ηρακλείου αλλά με συγκεκριμένο τμήμα. Όλα αυτά ισχύουν αφού το UNI-League είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 5×5 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ.

27 Δικαίωμα συμμετοχής για να έχει μία ομάδα πρέπει να αποτελείται από πλειοψηφία φοιτητών ή σπουδαστών. Ως φοιτητής ή σπουδαστής νοείται οποιοσδήποτε σπουδάζει σε δημόσιο ή ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΑΕΙ, ΤΕΕ, Φροντιστήριο, Τεχνικό Λύκειο, ΙΕΚ, Κολλέγιο, Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών, ή και σεμιναριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οιουδήποτε φορέα. Επίσης ως φοιτητής ή σπουδαστής λογίζεται οποιοσδήποτε έχει αποφοιτήσει από τη σχολή του μέσα στα προηγούμενα (2) δύο ημερολογιακά έτη από αυτό της έναρξης της διοργάνωσης. Κάθε ομάδα:

– σε σύνολο 9, 10, 11 ή 12 δηλωμένων παιχτών μπορεί να έχει 3 παίχτες που δεν είναι φοιτητές ή σπουδαστές με την ανωτέρω έννοια

– σε σύνολο 6, 7 ή 8 δηλωμένων παιχτών μπορεί να έχει 2 παίχτες που δεν είναι φοιτητές ή σπουδαστές με την ανωτέρω έννοια

– σε σύνολο 5 δηλωμένων παιχτών μπορεί να έχει 1 παίχτη που δεν είναι φοιτητής ή σπουδαστής με την ανωτέρω έννοια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Αν ένας παίχτης της ομάδας είναι άνω των 30 ετών, τότε αυτόματα λογίζεται ως μη φοιτητής, χωρίς να παίζει ρόλο αν έχει φοιτητική ιδιότητα ή όχι και άρα μπορεί να παίζει σε μία ομάδας μόνο στο ποσοστό των μη φοιτητών της ομάδας. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, οι οποίοι λογίζονται κανονικά ως φοιτητές ανεξαρτήτως ηλικίας.

28 Κάθε παίχτης μπορεί να είναι δηλωμένος μέχρι σε 2 ομάδες. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουν τα νοκ άουτ, πρέπει να επιλέξει σε ποια μία ομάδα θα συνεχίσει, εφόσον οι δύο ομάδες του συναντιούνται πριν τον Τελικό. Αν οι ομάδες συναντιούνται μόνο στον Τελικό θα είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ομάδα πριν τα προημιτελικά, εφόσον έχουν φτάσει ως εκεί και οι δύο ομάδες του. Η συγκεκριμένη δήλωση γίνεται στην Οργανωτική Επιτροπή με σχετικό έγγραφο ή e-mail το οποίο κρατείται και αρχειοθετείται. Επίσης κάθε ομάδα μπορεί να έχει κοινούς παίχτες με μια άλλη ομάδα μέχρι 2 το ανώτερο. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα Α μπορεί να έχει 2 ίδιους παίχτες με την ομάδα Β, άλλους 2 με την ομάδα Γ κτλ αλλά όχι 3 ή 4 ίδιους με την ομάδα Β ή με την ομάδα Γ. Σε περίπτωση μη τήρησης αυτού του κανονισμού, θεωρείται παράβαση συμμετοχής αδήλωτου παίχτη καθώς οι παίχτες δηλώνονται στην διοργάνωση η οποία γνωρίζει και αρχειοθετεί τις δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων και τις μετατροπές αυτών.

28 Δικαίωμα αλλαγών στην ομάδα υπάρχει μέχρι πριν το 1ο νοκ άουτ παιχνίδι. Ως αλλαγές νοούνται προσθαφαιρέσεις ή μεταγραφές. Οι νέοι παίχτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο εφόσον έχουν δηλωθεί έστω κι αν δεν έχουν εμφάνιση στον πρώτο αγώνα τους.

30 Για την Πανελλήνια Τελική Φάση και αμέσως πριν αυτή ξεκινήσει, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για μία μετατροπή ή προσθήκη στο ρόστερ. Κατά την διάρκεια της Πανελλήνιας Τελικής Φάσης ή στους αγώνες νοκ άουτ των πόλεων οπότε και δεν υπάρχει δικαίωμα μετατροπής ή προσθήκης στο ρόστερ, επιτρέπεται μόνο αλλαγή τερματοφύλακα και αυτό στην περίπτωση που με αποδεικτικά στοιχεία (χαρτί γιατρού, αυτοψία στην Οργανωτική Επιτροπή σε περίπτωση οφθαλμοφανούς τραυματισμού) έχει τραυματιστεί ο δηλωμένος τερματοφύλακας.

31 Μετά την δήλωση συμμετοχής πρέπει κάθε παίκτης να έχει κατεβάσει στο κινητό του το app της διοργάνωσης όπου εσωκλείει και το ηλεκτρονικό του δελτίο καθώς ανά πάσα στιγμή αλλά και σε περιπτώσεις ενστάσεων θα χρειαστεί η αναδρομή σ’ αυτά, επομένως έτσι διευκολύνεται το έργο της διοργάνωσης εξαρχής. Φυσικά, αν κάποια ομάδα δηλώσει λιγότερους από 12 παίχτες, τότε μπορεί να προσθέσει τόσους παίχτες όσοι επιτρέπονται για να μην υπερβαίνει τους 12, έστω κι αν αυτό συμβεί στο μέσο του πρωταθλήματος, με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί αυτός ο παίχτης στο δυναμικό της ομάδας μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια και ότι θα παραδώσει το δελτίο του στην οργανωτική επιτροπή πριν τον πρώτο αγώνα στον οποίο θα συμμετάσχει.

32 Όσον αφορά τη δομή του πρωταθλήματος, θα έχει ως εξής (γενικό πλάνο π.χ. για 96 ομάδες, στο περίπου προσαρμοσμένο αναλογικά σε κάθε πόλη ανάλογα με τις συμμετοχές):

Α’ φάση: 12 όμιλοι των 8 ομάδων. Μονές συναντήσεις – 7 αγωνιστικές. Προκρίνονται οι 4 πρώτοι από κάθε όμιλο στον α’ κύκλο. Οι 4 τελευταίοι στο β’ κύκλο. Β’ φάση: 12 όμιλοι των 4 ομάδων στον α’ κύκλο. Μονές συναντήσεις – 3 αγωνιστικές. Προκρίνονται οι 2 πρώτοι από κάθε όμιλο. Στον β΄ κύκλο νοκ-άουτ. Γ’ φάση: νοκ-άουτ τόσο στον α’ όσο και στο β’ κύκλο – 1 αγωνιστική. Δ’ φάση (προημιτελικά): νοκ-άουτ τόσο στον α’ όσο και στο β’ κύκλο – 1 αγωνιστική. Ε’ φάση (ημιτελικά): νοκ-άουτ τόσο στον α’ όσο και στο β’ κύκλο – 1 αγωνιστική. Στ’ φάση (τελικοί): Μικρός και Μεγάλος τελικός στον α’ κύκλο, Μεγάλος τελικός στο β’ κύκλο – 1 αγωνιστική. ΣΥΝΟΛΟ: 14 αγωνιστικές + FINAL των Πρωταθλητών κάθε πόλης.

Συγκεκριμένα για την πόλη της Αθήνας η οποία είναι η πόλη με μακράν τις περισσότερες συμμετοχές, τα προημιτελικά και τα ημιτελικά θα είναι διπλοί αγώνες. Στις υπόλοιπες πόλεις η δομή κρίνεται ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση.

Η δομή μπορεί να υποστεί μετατροπές και προσαρμογές ανά πόλη χωρίς προγενέστερη ειδοποίηση.

33 Οι διάφορες ομάδες θα κατανεμηθούν στους ομίλους με κλήρωση, αναλόγως και με την επιλογή τους ως προς τις μέρες που επέλεξαν να αγωνίζονται. Μετά το τέλος της Α’ φάσης θα γίνει χωρισμός των ομάδων σε groups δυναμικότητος με βάση την κατάταξή τους και τα στατιστικά στοιχεία μετά τη λήξη της Α΄ φάσης. Καμία από τις ομάδες δεν αποχωρεί μετά τη λήξη της Α’ φάσης (εκτός φυσικά κι αν το επιθυμεί). Αντίθετα, οι πιο ετοιμοπόλεμες θα συνεχίσουν στον α’ κύκλο (πρωτάθλημα), ενώ οι λιγότερο ετοιμοπόλεμες θα συνεχίσουν στο β’ κύκλο (κύπελλο).

34 Η νίκη έχει αξία 3 βαθμών, η ισοπαλία 1 βαθμού και η ήττα 0 βαθμών (εννοείται, στη φάση των ομίλων). Η άνευ αγώνος νίκη έχει το σκορ 3-0 α.α.

35 Κριτήρια ισοβαθμίας: Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη φάση των ομίλων ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να γίνει κάποια κατάταξη μεταξύ των ομάδων, υπολογίζονται με αυστηρή σειρά τα εξής: Α. Νικητής στα μεταξύ τους παιχνίδια, Β. Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια, Γ. Καλύτερη διαφορά γκολ μεταξύ αυτών που έχει πετύχει και αυτών που έχει δεχθεί, Δ. Καλύτερη επίθεση (γκολ που έχει πετύχει), Ε. Γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας ισχύουν οι επίσημοι κανόνες που εφαρμόζονται και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

36 Στην Τελική Πανελλήνια Φάση Πρωταθλήματος θα συμμετάσχουν 16 ομάδες. Ορισμένες από τις ομάδες αυτές θα καλύψουν οι ίδιες τα έξοδά τους (Δευτεραθλήτριες και Τριταθλήτριες μεγάλων πόλεων) ενώ σε άλλες η διοργάνωση θα καλύψει όλα τα έξοδα (Πρωταθλήτριες όλων των πόλεων). Στις 16 ομάδες της Τελικής Φάσης έχουμε 10 πρωταθλητές πόλεων. Αν μία πόλη έχει λιγότερες από 8 ομάδες, τότε η διοργανώτρια έχει το δικαίωμα να εντάξει την Πρωταθλήτρια Ομάδα σε final-4 της κοντινότερης πόλης που διεξάγονται αγώνες και να διεκδικήσει τη συμμετοχή στην τελική Φάση μέσα από αυτήν την διαδικασία. Στις πρωταθλήτριες ομάδες των πόλεων θα τους καλυφθούν η διαμονή και τα αγωνιστικά έξοδα.

37 Ως προς το ποιες θα είναι οι 16 ομάδες, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Οι 16 ομάδες θα είναι οι εξής:

1. Πρωταθλητής Αθήνας

2. Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης

3. Πρωταθλητής Ηρακλείου

4. Πρωταθλητής Πάτρας

5. Πρωταθλητής Χανίων

6. Πρωταθλητής Λάρισας

7. Πρωταθλητής Βόλου

8. Πρωταθλητής Ρεθύμνου

9. Πρωταθλητής Λαμίας

10. Πρωταθλητής Ιωαννίνων

11. Δευτεραθλητής 1ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (Αθήνας)

12. Δευτεραθλητής 2ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (πιθανόν Θεσσαλονίκης)

13. Δευτεραθλητής 3ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (άγνωστο)

14. Τριταθλητής 1ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (Αθήνας)

15. Τριταθλητής 2ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (πιθανόν Θεσσαλονίκης)

16. Τριταθλητής 3ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (άγνωστο)

Αν κάποια από τις παραπάνω ομάδες για οποιοδήποτε λόγω αδυνατεί να αγωνιστεί ή αν κάποια πόλη δεν διεξάγει τελικά την διοργάνωση λόγω μειωμένης συμμετοχής, στην Τελική Φάση αντικαθίσταται κατά σειρά προτεραιότητας από:

17. Δευτεραθλητής 4ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (άγνωστο)

18. Τεταρταθλητής 1ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (Αθήνας)

19. Δευτεραθλητής 5ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων

20. Δευτεραθλητής της 6ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

21. Δευτεραθλητής της 7ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

22. Δευτεραθλητής της 8ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

23. Δευτεραθλητής της 9ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

24. Δευτεραθλητής της 10ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

25. Δευτεραθλητής της 11ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

26. Δευτεραθλητής της 12ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων,

27. Τριταθλητής της 2ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων

28. Πεμπταθλητής 1ης πόλης σε συμμετοχές ομάδων (Αθήνας)

Αυτές οι 16 ομάδες, με σχετικό σύστημα «point system» θα χωριστούν σε 3 group δυναμικότητας:

Στο A’ group θα μπουν οι 4 πρώτες ομάδες του σχετικού point system. Αν σ’ αυτές τις 4 ομάδες υπάρχουν 2 ή παραπάνω ομάδες από την ίδια πόλη , τότε αυτόματα μόνο η 1η από αυτές διατηρεί τη θέση της ενώ οι υπόλοιπες της ίδιας πόλης μετακυλύουν αυτόματα ως πρώτες του Β’ group δυναμικότητας.

Στο Β’ group θα μπουν οι 4 επόμενες ομάδες του σχετικού point system . Όπως στο Α’ group, έτσι κι εδώ αν σ’ αυτές τις 4 ομάδες υπάρχουν 2 ή παραπάνω ομάδες από την ίδια πόλη , τότε αυτόματα μόνο η 1η από αυτές διατηρεί τη θέση της ενώ οι υπόλοιπες της ίδιας πόλης μετακυλύουν αυτόματα ως πρώτες του Γ’ group δυναμικότητας.

Στο Γ’ group θα μπουν οι 8 τελευταίες ομάδες του σχετικού point system.

Σχηματικά:

Α’ Group: 1-4 του point system (με μόνη εξαίρεση την περίπτωση ύπαρξης σ’ αυτό το group 2 ή παραπάνω ομάδων από την ίδια πόλη).

Β’ Group: 5-8 του point system.

Γ’ Group: 9-16 του point system.
Η Δομή:

Θα σχηματιστούν 4 όμιλοι των 4 ομάδων όπου κάθε όμιλος θα έχει μία ομάδα από το Α group, μία ομάδα από το Β και δύο ομάδες από το Γ group. Σε κάθε όμιλο θα αγωνιστούν όλοι εναντίον όλων και θα προκριθούν στα προημιτελικά οι 2 ομάδες κάθε ομίλου.

Τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και τα τελικά είναι μονοί νοκ-άουτ αγώνες.

Την 1η ημέρα θα λάβει χώρα η κλήρωση και 2 παιχνίδια. Την 2η ημέρα θα λάβει χώρα το 3ο παιχνίδι των ομίλων και τα προημιτελικά και την 3η ημέρα θα λάβει χώρα ο ημιτελικός και ο τελικός. Στα νοκ-άουτ διεξάγονται αντίστοιχα και αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-16.

38 Point System

Κάθε ομάδα για μπορεί να έχει συμμετοχή στο point system του UNI-League αλλά αντικειμενικά αυτό έχει σημασία μόνο για όσες ομάδες συμμετέχουν στην Τελική Φάση ώστε να χωριστούν σε group δυναμικότητας.

Όσον αφορά τα κριτήρια του point system ανά έτος:

1. Κατάταξη της ομάδας στην πόλη που συμμετέχει η ομάδα την τρέχουσα σεζόν.

2. Ποσοστό επί τοις % του αριθμού ομάδων της πόλης από την οποία προέρχεται η ομάδα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ομάδων όλων των πόλεων.

3. Κατάταξη στην Πανελλήνια Τελική Φάση της προηγούμενης σεζόν.

Τα 3 αυτά κριτήρια δίνουν σε κάθε ομάδα συγκεκριμένους πόντους ανά κριτήριο οι οποίοι αθροίζονται μεταξύ τους και έτσι έχουμε το συνολικό αριθμό πόντων της κάθε ομάδας.
Πιο συγκεκριμένα,

Ως προς το 1ο κριτήριο:

1η θέση στην πόλη: 50.000 p.

2η θέση στην πόλη: 48.000 p.

3η θέση στην πόλη: 46.500 p.

4η θέση στην πόλη: 45.000 p.

5η θέση στην πόλη: 44.000 p.

Οι ομάδες από την 6η θέση της κάθε πόλης κι έπειτα έχουν τυπικά 42.000 p.

Π.χ. Η Α ομάδα τερμάτισε στην 2η θέση του Ηρακλείου. Λαμβάνει από το κριτήριο αυτό 48.000 p.

Ως προς το 2ο κριτήριο:

Πολλαπλασιάζεται το ποσοστό επί τοις % του αριθμού συμμετοχών της πόλης προς το σύνολο των συμμετοχών με το συντελεστή 10.000.

Π.χ. Το Ηράκλειο την τρέχουσα σεζόν έχει 50 ομάδες. Σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν συνολικά 390 ομάδες. Το ποσοστό του Ηρακλείου είναι 12,82%. Άρα: 12,82% x 10.000 = 1.282

Ως προς το 3ο κριτήριο:

Βασική προϋπόθεση είναι η ομάδα να έχει ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. (Βλ. παρακάτω τι είναι αυτό). Οι παρακάτω θέσεις της Τελικής Φάσης της προηγούμενης σεζόν δίνουν τους εξής πόντους:

1 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν = 6.000 p

2 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =5.600 p

3 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =5.000 p

4 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =4.600 p

5 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =4.300 p

6 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =4.150 p

7 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.900 p

8 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.750 p

9 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.500 p

10 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.400 p

11 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.300 p

12 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.200 p

13 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.100 p

14 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =3.000 p

15 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =2.900 p

16 η θέση πανελληνίως προηγούμενης σεζόν =2.800 p

Όλες οι ομάδες που την προηγούμενη σεζόν δεν είχαν λάβει μέρος στην Τελική Φάση και όλες οι ομάδες που αν και είχαν λάβει δεν παρουσιάζουν ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, λαμβάνουν αυτομάτως 3.200 p

Π.χ. Η ομάδα Α την περσινή σεζόν είχε τερματίσει στην 3η θέση Πανελληνίως. Άρα λαμβάνει 5.000 p.

Συγκεντρωτικά η ομάδα Α από τα 3 κριτήρια έχει 48.000p + 1282p + 5.000p= 54.283 p

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ έχει μία ομάδα όταν α. έχει την ίδια ειδική ονομασία με την προηγούμενη σεζόν αλλά και όταν β. η σύνθεσή της έχει κατά σημαντικό ποσοστό τον κορμό της προηγούμενης σεζόν. Συγκεκριμένα στους 5 δηλωμένους παίχτες πρέπει να υπάρχουν 3 ίδιοι με πέρσι, στους 6, να υπάρχουν 4 ίδιοι με πέρσι, στους 7 να υπάρχουν 4 ίδιοι με πέρσι, στους 8 να υπάρχουν 5 ίδιοι με πέρσι, στους 9 να υπάρχουν 6 ίδιοι με πέρσι, στους 10 να υπάρχουν 6 ίδιοι με πέρσι, στους 11 να υπάρχουν 7 ίδιοι με πέρσι, στους 12 να υπάρχουν 7 ίδιοι με πέρσι.

Αν η ομάδα δεν παρουσιάζει ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα 2 παρακάτω πλεονεκτήματα: Το 1ο πλεονέκτημα είναι η χρήση του 3ου κριτηρίου (που μπορεί όμως να είναι ενίοτε και μειονέκτημα αν η ομάδα δεν πάει καλά στην Τελική Φάση και λάβει λίγους πόντους) και άρα η υποχρεωτική λήψη αυτόματα 3.200 πόντων και όχι περισσότερων αναλόγως της θέσης που έχει λάβει η ομάδα. Το 2ο πλεονέκτημα είναι το εξής:
Το point system του UNI-League ρυθμίζεται από τους πόντους που συγκεντρώνει κάθε ομάδα στο παρόν αγωνιστικό έτος με τον ανωτέρω τρόπο. Ωστόσο αν μία ομάδα που έχει ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ από έτος σε έτος, έχει συγκεντρώσει ψηλότερη βαθμολογία το προηγούμενο έτος ή το προ-προγούμενο (προ 2 ετών) μπορεί να το συνυπολογίσει με βαρύτητα 30%. Δηλαδή μπορεί κατά ποσοστό 30% να συνυπολογίσει και την βαθμολογία που είχε μέχρι 2 έτη πίσω. Αν μάλιστα και τα 2 αυτά έτη είχε ψηλότερη βαθμολογία από τη φετινή, απλά υπολογίζει κατά 30% την ψηλότερη από τις 2 βαθμολογίες μαζί με τη φετινή (εννοείται) κατά 70%.

Π.χ. Αν η ομάδα Α το έτος 2011 συγκέντρωσε 54.283 p και το 2010 είχε συγκεντρώσει 55.150 p και το 2009 p είχε συγκεντρώσει 56.200 p τότε η βαθμολογία με την οποία θα πλασαριστεί τη φετινή χρονιά στα group δυναμικότητας είναι (54.283 x 70%) + (56.200 x 30%) = 37.998,1 p + 16.860 p = 54.858,1 p. Αρκεί το 2011 να έχει ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ με το 2010 και αντίστοιχα το 2010 με το 2009.

Από την άλλη πλευρά, στην Τελική Πανελλήνια Φάση Κυπέλλου δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι κατέκτησαν τις 2 πρώτες θέσεις (2 φιναλίστ κάθε πόλης) εκτός της Αθήνας όπου μπορεί να συμμετάσχει και η 3η ομάδα του Κυπέλλου. Η συμμετοχή των ομάδων δεν είναι υποχρεωτική και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλύπτουν οι ίδιοι οι παίχτες ενώ τα αγωνιστικά έξοδα καλύπτει η διοργάνωση. Η διοργάνωση θα έχει μεριμνήσει για οικονομικές τιμές διαμονής αν η ομάδα επιλέξει να διαμείνει σε ξενοδοχείο. Επίσης οι ομάδες μπορούν αν το επιθυμούν να αποφύγουν το έξοδο του ξενοδοχείου εντελώς καθώς έχουν το δικαίωμα να μείνουν σε σπίτια.

39 Όλοι οι αγώνες θα σφυρίζονται από διαιτητή (που θα κρατάει και το χρονόμετρο). Επιπλέον, σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς είτε απέναντι στον διαιτητή, είτε απέναντι σε άλλους παίχτες, είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και από την οργανωτική επιτροπή (π.χ. αποβολή από το πρωτάθλημα).

Πιο συγκεκριμένα, η τιμωρία των παιχτών και ομάδων (που θα οφείλεται και στις κάρτες που έχουν συγκεντρώσει σε προηγούμενα παιχνίδια), έχει ως εξής:

Α. Κάθε κόκκινη κάρτα, που δέχεται ένας παίχτης, θα ισοδυναμεί με δύο κίτρινες, είτε είναι απευθείας κόκκινη, είτε προέρχεται από δύο κίτρινες.

Β. Κάθε παίχτης που συμπληρώνει 3 κίτρινες κάρτες, θα τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής. Οι «3 κίτρινες κάρτες» περιλαμβάνουν τις εξής περιπτώσεις:

– ο παίχτης να έχει αντικρίσει συνολικά 3 φορές την κίτρινη κάρτα

– ο παίχτης να έχει δεχτεί 2 κίτρινες κάρτες σε έναν αγώνα (δηλαδή μία κόκκινη) και μία ακόμη κίτρινη σε άλλο παιχνίδι

– ο παίχτης να έχει αντικρίσει απευθείας κόκκινη σε ένα παιχνίδι και μία ακόμη κίτρινη σε έναν άλλον αγώνα

– ο παίχτης να έχει αντικρίσει δύο φορές την κόκκινη κάρτα (τότε τιμωρείται με μία αγωνιστική και επιπροσθέτως, είναι επιβαρημένος με μία κίτρινη, αφού 2 κόκκινες=4κίτρινες)

Γ. Επιπλέον, οι αποφάσεις του διαιτητή είναι τελεσίδικες. Αν ο διαιτητής δεν σφυρίζει σωστά, τότε η οργανωτική επιτροπή, και μόνον αυτή, έχει την αρμοδιότητα να διευθετήσει το θέμα.

Δ. Οι διαιτητές του πρωταθλήματος προστατεύονται από τη διοργανώτρια αρχή. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς το μέρος τους, θα είναι δυνατό να επιφέρει κάποια ποινή για την υπαίτια ομάδα.

Ε. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να έχει ως και δύο άτομα (που δεν είναι παίχτες) στον πάγκο, μόνο στην περίπτωση που αυτά έχουν κάποιο ρόλο στη λειτουργία της ομάδος και δεν είναι απλοί υποστηρικτές της.

Στ. Η διοργανώτρια αρχή έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει (είτε με ποινή αποκλεισμού κάποιων αγωνιστικών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα) κάποιον παίχτη -ακόμα κι αν αυτός δεν έχει τιμωρηθεί από τον διαιτητή- σε περίπτωση που αυτός είναι υπαίτιος επεισοδίων ή σκληρού παιχνιδιού.

Ζ. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει και κάποια ομάδα (είτε με ποινή αφαίρεσης βαθμών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα), αν οι παίχτες ή οι φίλαθλοί της ή τα άτομα που κάθονται στον πάγκο της δημιουργήσουν επεισόδια και εντάσεις.

Η. Τέλος, αν κάποια ομάδα δεν είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις θα είναι αδύνατο να αγωνιστεί για ευνόητους λόγους και αν η κατάσταση παραταθεί, τότε μπορεί να προβλεφθεί ακόμα και η αποβολή της από το πρωτάθλημα.

40 Για οποιαδήποτε μορφή παράβασης των κανόνων των όρων συμμετοχής υπάρχει δικαίωμα ένστασης από την αντίπαλη ομάδα ή από τον διαιτητή. Ένσταση έχει δικαίωμα να καταθέσει μία ομάδα ή ο διαιτητής μέχρι την έναρξη του αγώνα ενώ μετά από αυτόν απορρίπτεται ως απαράδεκτη καθώς θεωρείται κατάχρηση δικαιώματος αφού μετά την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του αγώνα η άσκηση του δικαιώματος ένστασης φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για ακύρωση του αποτελέσματος ενώ θα μπορούσε η ομάδα να έχει ασκήσει την ένσταση από πριν αφήνοντας την Οργανωτική Επιτροπή να αποφασίσει. Ένσταση ασκείται εγγράφως και αποστελλόμενη στο [email protected] και για επείγουσες περιπτώσεις και τηλεφωνικά στα τηλέφωνα της διοργάνωσης. Στον ανωτέρω κανόνα υπάρχουν 2 εξαιρέσεις:

A. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση κατά την διάρκεια του αγώνα είναι για περιπτώσεις διαφωνίας με ακραίες αποφάσεις του διαιτητή και μόνο σε σχετική περίπτωση αποχώρησης της ομάδας. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιες περιπτώσεις για να μη γίνεται κατάχρηση και αυτού του δικαιώματος και μπορεί κατ’ ελεύθερη βούληση να κατοχυρώσει το παιχνίδι υπέρ οποιασδήποτε από τις 2 ομάδες ή να λάβει άλλη σχετική απόφαση. Για το λόγο αυτό, κάθε ομάδα που αποφασίζει να αποχωρήσει από τον αγώνα πρέπει να είναι πολύ σίγουρη γι’ αυτό και να έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της. Ωστόσο η ομάδα δεν έχει δικαίωμα ένστασης σε περίπτωση συνέχισης του αγώνα μετά τη λήξη του αγώνα σε περίπτωση ήττας καθώς και πάλι θεωρείται κατάχρηση.

B. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση μετά τη λήξη του αγώνα είναι για περίπτωση συμμετοχής μη δηλωμένου ή παράνομα δηλωμένου παίχτη της αντιπάλου. Τέτοιο δικαίωμα υφίσταται μόνο για 24 ώρες από τη στιγμή της αποκάλυψης συμμετοχής μη δηλωμένου παίχτη και σε κάθε περίπτωση για 3 24ωρα μετά τη λήξη του αγώνα. Σε περίπτωση τέτοιας ένστασης η διοργάνωση έχει την δυνατότητα τιμωρίας της ομάδας ή του παίχτη ή και των δύο ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά.

Η ένσταση εξετάζεται από την επιτροπή κυρώσεων, ενστάσεων και τιμωριών και μέσα σε 3 μέρες αποφασίζει. Μπορεί οποιοσδήποτε παίχτης να απευθυνθεί στην διοίκηση των γηπέδων για να ζητήσει το βιβλίο με τους γενικούς αλλά και τους ειδικότερους κανονισμούς του ποδοσφαίρου στα 5×5.
Ειδικές παρατηρήσεις:

– Ο αρχηγοί κάθε ομάδας στο τέλος του αγώνα υπογράφουν το φύλλο αγώνος, συμπληρωμένο με όλα τα στατιστικά του αγώνα στην γραμματεία του πρωταθλήματος ή του γηπέδου.

Οι όροι συμμετοχής στο πρωτάθλημα μπορεί να υποστούν μικρή τροποποίηση από την οργανωτική επιτροπή αν αυτό είναι αναγκαίο, μετά από έγκαιρη ενημέρωση των ομάδων και της ιστοσελίδας στο Internet.